Als Care for Women specialiste en overgangsconsulente in Friesland beschik ik over medische basiskennis en psycho-sociale basiskennis op hbo-niveau en ben ik geschoold tot hormoonspecialiste bij Care for Women. Dit zijn specialistische opleidingen, die worden afgesloten met een erkend examen. Ik ben aangesloten bij het Care for Women kennis- en opleidingsinstituut; hét kenniscentrum op het gebied van vrouwengezondheid. Om de kwaliteit van dienstverlening hoog te houden, volg ik regelmatig nascholingen en ben ik aanwezig op verschillende bijeenkomsten over vrouwengezondheid om op de hoogte te blijven van alle relevante nieuwe ontwikkelingen.
Praktijklocatie
Mijn praktijk bevindt zich in Westerparkstaete, Westersingel 4 te Leeuwarden. Ik wacht je beneden op in de hal op het afgesproken tijdstip.
Je kunt bij mij als Care for Women specialiste voor verschillende consulten terecht. Voorafgaand aan elk consult, vul je thuis een digitale vragenlijst in met klachten die te maken kunnen hebben met een hormonale disbalans. Tijdens de intake worden de klachten uitgebreid in kaart gebracht, geef ik informatie over hormonale disbalans, adviseer ik om een bloedonderzoek aan te vragen en bespreken we wat je zelf aan de klachten kunt gaan doen. In het tweede consult breng ik een advies uit. Hierin nemen we ook voeding en leefstijl mee. In een derde consult evalueren we hoe het tot dan toe met je gaat en kijken we of er nog iets in het advies bijgestuurd dient te worden.
Type consulten
Bij de Care for Women specialiste kun je voor verschillende consulten terecht:
Overgangsconsult
Tijdens dit consult wordt bekeken wat er aan overgangsklachten – zoals bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten en slapeloosheid – te doen is. We gaan samen bekijken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde. Vaak is er aan dit soort klachten namelijk heel goed iets te doen!
Eerst brengen we goed in kaart gebracht welke klachten hormonaal zijn en welke niet. Dit laatste kan namelijk ook gebeuren en vaak is het een combinatie. Pas dan kan bepaald worden welke therapie het beste bij jouw klachten past. Samen bekijken we wat de voor- en nadelen zijn, maar ook wat je er zelf aan kunt doen en welke behandeling het beste in jouw leven en bij jou als persoon past. Omdat je vooraf aan het eerste consult zelf al een vragenlijst invult die de klachten in kaart brengt, kan ik vaak direct aan de slag. Hierdoor zul je merken dat je je snel al weer een stuk beter voelt.
De overgang gaat echter niet alleen gepaard met overgangsklachten. Door het dalen van je hormonen en de levensfase waarin je verkeert, neemt ook het risico op hart- en vaatziekten, botontkalking, urineverlies en borstkanker toe. Ook hier zal tijdens het consult aandacht aan besteed worden met een duidelijk doel: je niet alleen van je klachten af helpen, maar je helpen zo gezond mogelijk oud te worden door toenemende gezondheidsrisico’s te verminderen. Kortom, het menopauze consult is voor iedere vrouw die de leeftijd van de overgang heeft bereikt een waardevol consult.
Menstruatie en/of PMS consult
Buikkramp, migraine, snel geirriteerd, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gespannen borsten en lage rugpijn. Het zijn slechts een aantal van de klachten die onder PMS (Premenstrueel syndroom) kunnen vallen. Inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale verandering rondom je eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. En dat maakt het niet gemakkelijk. Het menstruatie- of PMS consult is dan ook een echte puzzel, die we samen gaan oplossen. Want welke klachten, maar ook welke klachten niet, worden nu echt door de veranderende hormonen veroorzaakt?
Vaak begint dit consult met het in kaart brengen van je klachten. Een deel hiervan kun je gelukkig zelf al in kaart brengen, door middel van een vragenlijst die voorafgaand aan het eerste consult al wordt toegestuurd. Dat scheelt tijd, waardoor ik gelijk met jouw klachten aan de slag kan. Een soort PMS-test en een cyclusoverzicht moeten vervolgens duidelijk maken welke klachten afkomstig zijn van je hormonen.
Na het stellen van de juiste diagnose kan direct gekeken worden naar de behandelingsmogelijkheden. We gaan dan samen bekijken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde. Aan de meeste hormonale klachten is namelijk heel goed iets te doen! Samen bekijken we wat de voor- en nadelen zijn, maar ook wat je er zelf aan kunt doen en welke behandeling het beste in jouw leven en bij jou als persoon past.
De meest voorkomende reactie van vrouwen is dat zij eindelijk het gevoel hebben dat iemand ook echt begrijpt wat er aan de hand is. Dat ze blij zijn met de kennis van de specialiste en dat door de uitleg tijdens het consult veel duidelijk wordt. Je stelt je immers niet aan!
Ga maar eens na door middel van deze kleine rekensom. Je hebt ‘pech’ en je hebt iedere maand 1 week klachten.Op je 20e verjaardag beginnen de klachten. Op je 50e verjaardag kom je in de overgang. Een week klachten vanaf je 20e betekent dan 12 maanden x 7 dagen x 30 jaar = 2520 dagen klachten. Gedeeld door 365 dagen per jaar= bijna 7 jaar klachten! Daar moet je toch iets aan doen? Daar blijf je toch niet mee lopen? Hoe is deze rekensom bij jou?
Een goede oplossing hiervoor is dus echt belangrijk voor veel jaren van je leven. Hoeveel dagen wil jij je rottig voelen? Dit menstruatie- en/of PMS consult kan hierbij helpen. Je zult merken dat er veel meer mogelijk is dan je nu weet. Probeer het zelf eens!
Zwanger worden consult
Als je besloten hebt zwanger te willen worden, wil je dit het liefst zo snel mogelijk. De meeste vrouwen zijn inmiddels de 30 gepasseerd als ze aan een gezin beginnen. En dat is prima, maar in de praktijk blijkt dat niet voor iedereen zwanger worden zo vanzelfsprekend is. Leeftijd, maar ook leefstijl en de achtergrond van je familie blijken een grote rol te spelen bij de kans op een natuurlijke zwangerschap.
Zo’n 15% van de stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Dan is het, zeker als je al wat ouder bent, belangrijk om zo snel mogelijk advies in te winnen. Daarbij zie ik veelvuldig vrouwen in de praktijk met endometriose en pcos waardoor zwanger worden moeilijk blijkt.
Tijdens het zwanger worden consult, brengen we jouw situatie in kaart, bestuderen we je familie-achtergrond en menstruatiekalender en nemen we ook mee in hoeverre je partner hier invloed op heeft. Vervolgens krijg jij dan een gericht advies over wat jij kunt doen om toch zo snel mogelijk zwanger te worden. Als ik hierin iets afwijkends merk, verwijs ik je gelijk door, waardoor je zo snel mogelijk verder kunt.
Anticonceptieconsult
De bevruchting van een eicel in de baarmoeder wordt ook wel de conceptie genoemd. Logischerwijs noemen we het voorkomen hiervan anticonceptie. Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt.
Maar hoe maak je een keuze uit al die verschillende anticonceptiemethoden? Ook hiervoor kun je in mijn praktijk terecht. Ik leg je de voor- en nadelen van de verschillende methodes uit en help je een weloverwogen keuze te maken tijdens het anticonceptie consult.
De bekendste anticonceptiemethode is misschien wel de anticonceptiepil, kortweg ‘de pil’ genoemd. Maar dat is zeker niet de enige optie, en lang niet voor iedereen de juiste.
Er zijn grofweg twee categorieën anticonceptiemethoden: methoden die gebruik maken van hormonen, maar ook middelen die zonder hormonen hun werk doen. Hormonale anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld de pil, de anticonceptiering of het hormoonspiraaltje. Middelen zonder hormonen zijn bijvoorbeeld het condoom of de koperspiraal.
Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Er zijn dus veel verschillende soorten en redenen om eens stil te staan bij anticonceptie. Tenslotte ga je het voor langere tijd gebruiken.
Een goede afweging maken kan lastig zijn, maar is wel van belang. Hoe betrouwbaar is een middel bijvoorbeeld wanneer je diarree hebt of moet overgeven? En hoe snel ben je weer vruchtbaar als je stopt met een anticonceptiemiddel? Kun jij gemakkelijk elke dag aan anticonceptie denken, of heb je er liever voor langere tijd geen omkijken naar? Of wil je definitief niet meer zwanger kunnen raken en overweeg je sterilisatie? En hoe zit het met risico’s van de verschillende anticonceptiemethoden? Soms weet je niet meer wat je moet geloven met al die tegenstrijdige berichten.
Je ziet het, er zijn een hoop afwegingen die je moet maken als je een anticonceptiemethode wilt kiezen. Verwarrend? Zeker! Hoe fijn zou het zijn als er iemand is die je precies kan vertellen hoe al die middelen werken, wat de voor- en nadelen zijn en je bovendien kan helpen de keuze te maken die bij jou en je levensstijl past? Ik ben er om jou te adviseren in deze keuze. Want anticonceptie kies je veelal niet voor even, maar voor jaren!