Ga offline voor hormonale balans

Durf jij deze uitdaging aan?
Hormonale balans gedijt bij rust in het hoofd. Een smartphone verhoogt onze hersenactiviteit voortdurend. Bij ieder berichtje wordt er een beetje dopamine afgegeven, het geluksstofje dat ons motiveert om over te gaan tot actie. Als we een prikkel als ‘prettig’ herinneren, neemt de dopamine-afgifte toe. De wetenschap vermoedt dat dat ook gebeurt bij de melding van een appje: niet de inhoud, maar de gedachte eraan activeert je beloningssysteem. En dat laat je grijpen naar je telefoon.


Je brein went aan die ‘shotjes’ dopamine en reageert er amper nog op. De reactie op een prikkel blijft, maar voor een voldaan gevoel is meer nodig. Omdat we onze telefoon daardoor maar blijven checken, creëren we onbewust dwangmatig gedrag. Al die keren dat je gedachteloos naar je telefoon greep, was je onbewust op zoek naar iets ‘lekkers’ voor je brein.


Niet iedere melding is lekker. Gemiddeld reageer je bij één op de drie vijandig, geïrriteerd, nerveus of benauwd. Vaak omdat ‘ie onpersoonlijk is, bijvoorbeeld een update-melding. Dit zorgt allemaal voor onrust in je hoofd. En dat kun je nu net niet gebruiken om je hormonen in balans te houden.


Tip: er zijn diverse apps die je helpen om je telefoongebruik te beperken en daarmee je hormonale balans te ondersteunen. Een hele leuke is Forest (eenmalig € 5,00), waarbij je een bos creëert zolang je offline blijft. Je kunt credits met je bos verdienen en met deze credits echte bomen laten planten. Hoe mooi is dat! De aarde groen, rust in je hoofd en je hormonen in balans

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial